Over het museum

Loop door levendige scènes en ervaar hoe de maatschappij werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bevrijdingsmuseum Maastricht brengt het verleden tot leven in beeld, geluid, licht en visualisatie. Geen klassieke tentoonstelling met vitrines, maar een levendig geheel. Je loopt door de verschillende scènes, die je een indruk geven van de manier waarop mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog met elkaar omgingen. Verraad, geweld en onderdrukking, maar ook doorzettingsvermogen, verbinding en behulpzaamheid. Het voelt alsof je er middenin zit. Het doel van het museum is om met name jongeren aan het denken te zetten over de gebeurtenissen in die tijd. De scènes zetten je aan het denken: zijn dit situaties uit het verleden, of gebeurt dit nu ook nog?

Scène voor scène door de Tweede Wereldoorlog

Iedere scène staat voor een specifieke periode, plaats of situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het uitsluiten van Joden, de bombardementen, de zee-oorlog: het komt allemaal aan bod. Stuk voor stuk belangrijke momenten die grote impact hadden op de maatschappij.

 

Het gesprek op gang brengen

De scènes duren niet langer dan 4 minuten en je komt oren en ogen tekort. Als je ‘s avonds thuiskomt en aan tafel zit, of wanneer jullie het bezoek nabespreken op school, komen de verhalen van wat je gezien hebt hopelijk terug. En dan is ons doel bereikt: het gesprek op gang brengen over wat er toen en nu in de wereld gebeurt en hoe je daarmee omgaat.

 

Opening in 2025

We bouwen dit museum met een groep enthousiaste vrijwilligers. Elke week komen we samen en brengen de scènes tot leven. Dat kost de nodige tijd en daarom hopen we medio 2025 onze deuren te openen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze weg naar de opening.

Schrijf je in

Doneren? Graag!

Heb je bijzondere items uit de Tweede Wereldoorlog die een plekje in ons museum verdienen? Of wil je ons steunen met een financiële bijdrage? Graag! 

Meer info over doneren