Stichting Bevrijdingsmuseum Maastricht

Ontstaan vanuit interesse, gebouwd met passie en plezier

Stichting Bevrijdingsmuseum Maastricht is opgericht door Pierre Rieu. Hij logeerde als kind graag bij zijn grootouders. “Op hun slaapkamer stonden fotoalbums uit de Tweede Wereldoorlog. Waren ze me kwijt, dan zat ik met mijn neus in die boeken. Pas na hun dood ontdekte ik hun oorlogsgeschiedenis. Opa was een gevluchte Duitse Jood en oma was een verzetsstrijder.”

Een eigen museum over de Tweede Wereldoorlog

Die ontdekking leidde tot het idee van een eigen museum. Inmiddels is Pierre allang niet meer alleen met dit plan. Al jaren bouwt hij met een team van 25 vrijwilligers aan dit bijzondere museum. Iedere week komt de groep bij elkaar om de scènes te bouwen. 

Pierre: “Het is een fantastische groep met de meest uiteenlopende vakmensen. We hebben één gemene deler: we vinden dat dit museum er moet komen. We geloven dat het NU belangrijker is dan ooit om te vertellen wat er destijds gebeurde. Hoe het kon gebeuren en hoe gevaarlijk het is om groepen mensen anders te behandelen dan anderen. De rol van de media was toen groot, net als nu. Daar willen we de bezoekers van bewust maken.”

Bevrijdingsmuseum Maastricht

 

Missie en visie

Bevrijdingsmuseum Maastricht

We willen jongeren uit de tweede en derde klas middelbare school bekend maken met de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Door ze bewust te maken van de maatschappelijke situatie uit die tijd, begrijpen ze oorlogssituaties uit het heden hopelijk beter. 

Pierre Rieu heeft een achtergrond in de entertainmentwereld en dat is ook de insteek van het museum. De scènes zitten vol beeld en geluid en zuigen de bezoekers mee in het verhaal. Wanneer ze dan ‘s avonds thuiskomen of het bezoek nabespreken in de klas en vertellen over hun dag, wordt duidelijk hoeveel ze hebben opgestoken en meegekregen tijdens het bezoek.

 

Bestuur

Het bestuur van Stichting Bevrijdingsmuseum Maastricht bestaat uit:

  • Pierre Rieu, voorzitter

  • Gilbert Joskin, penningmeester

  • Jac van den Boogaard, secretaris

De bestuursleden ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. Ze hebben wel recht op vergoeding van kosten die ze maken in deze functie. 

Stichting bevrijdingsmuseum Maastricht heeft een beleidsplan opgesteld, lees het hier.