3 Generaties werken samen aan Bevrijdingsmuseum Maastricht

Bevrijdingsmuseum Maastricht vrijwilligers Maarten, papa Rutger en opa Gerard

Maarten (11) komt elke week met zijn vader en opa helpen in de loods waar het Bevrijdingsmuseum Maastricht straks geopend wordt. Hij kwam als 9-jarige voor het eerst mee met zijn vader en was meteen enthousiast. “Ik wilde weleens weten hoe het hier was, keek rond en dacht echt: wauw!”

Maarten zijn opa Gerard kwam als eerste bij de club, vader Rutger volgde en zo zijn er nu dus 3 generaties elke woensdagavond aan het werk. “Opa doet ook van alles. Hij helpt bij de bouw van het museum en ook bij het opknappen van de voertuigen. “Ik mag wel alleen mee als ik mijn huiswerk af heb. Dus dat maak ik iedere zondag, zodat ik zeker mee mag op woensdagavond.”

Dingen uit elkaar halen en weer in elkaar zetten

Op de vraag wat Maarten het leukste vindt op deze plek, antwoordt hij lachend: ”Iedereen helpen en dat op een gegeven moment een voertuig echt kan rijden, dat-ie het gewoon doet! Ik leer ook heel veel over hoe dingen weer in elkaar moeten. Het meeste leer ik van Hindrik. Die spreekt Engels, maar toch begrijpen we elkaar. Hij laat me stap voor stap zien wat we moeten doen en hoe het werkt. We doen alles in zakjes met een kaartje erbij, dan kunnen we het later makkelijk terugvinden.”

En dat vinden van dingen, daar is Maarten heel goed in. Er is een heel systeem van kisten en bakken waarin alle materialen liggen. Iemand hoeft maar te roepen en Maarten vliegt al weg om het te halen.

Op avontuur met oude legertrucks

Naast het sleutelen aan voertuigen en voorbereiden van het museum gaat de club ook regelmatig op pad. Maarten vertelt glunderend: "We deden een keer mee met een grote tocht, waarbij wel duizenden mensen langs de kant stonden. Wij waren met een lange stoet met oude legervoertuigen en al die mensen stonden te zwaaien. We sliepen die nacht ook in een voertuig, dat was wel spannend, maar vooral heel erg leuk.”

Gaat het ook weleens mis tijdens zo’n tocht? “Ja, toen we een keer met een rit meededen, knapte er slang van een van de grote trucks. Toen moesten we in de buurt een soort las-setje halen. Gelukkig was Dave erbij, die kan goed lassen. Hij heeft het toen samen met een van de andere mannen gemaakt en toen konden we weer verder.”

Nog heel lang met 3 generaties aan de slag 

Maarten hoopt dit nog heel lang te doen samen met zijn vader en opa. “Het is zo leuk hier. We halen soms een heel voertuig uit elkaar, leggen alle stukjes netjes bij elkaar en maken alles schoon. Dan zetten we het weer in elkaar en dan rijdt het voertuig weer, dat is echt vet!. En we eten elke week vlaai, dat is ook lekker!” Zowel opa als vader zijn supertrots dat Maarten zo graag met hen meewerkt aan dit project. “Lekker met je handen werken, ik zie dat hij daar enorm van geniet en heel veel van leert.” aldus vader Rutger, terwijl hij een trotse blik op zijn zoon werpt.

Help je ons mee?

We kunnen alle hulp goed gebruiken om Bevrijdingsmuseum Maastricht te realiseren. Doneren kan in verschillende vormen: materialen, sponsoring en geld. Je leest er meer over op onze donatiepagina. Wil je meewerken of heb je een vraag?

Neem dan gerust contact op!